Contragarantarea reprezinta angajamentul expres, irevocabil si neconditionat prin care FRC preia o parte din riscul de credit asumat de fondurile de garantare la acordarea de garantii in favoarea IMM-urilor, avand ca principal efect reducerea costului total al finantarii pentru IMM..
Contragarantia este un instrument financiar modern, consacrat la nivel european.
- IMM-urile pot solicita direct, fara birocratie, scrisoarea de contragarantare a garantiilor obtinute pentru imprumuturile necesare, prin completarea unui singur formular disponibil online, in momentul constituirii documentatiei pentru acordarea creditului de catre o institutie finaciar-bancara.
- Procedura nu necesita deplasarea la sediul FRC.
Cum functioneaza instrumentul de contragarantare:
– IMM-urile au nevoie de finantare ca sa isi desfasoare activitatea si sa se dezvolte.
– Finantarile clasice care se pot obtine de la institutiile de credit necesita constituirea de garantii/colateral din partea beneficiarilor.
– Pentru a operationaliza politicile publice de sprijinire a sectorului antreprenorial/ IMM-urilor, statul a creat institutii specializate pe segmentul de garantare-contragarantare care acorda, sub forma de scrisori, garantiile necesare pentru obtinerea imprumuturilor.
- FRC contragaranteaza pana la 80% garantiile aferente creditelor, garantiilor bancare si a altor instrumente destinate finantarii investitiilor, finantarii ciclului de exploatare, cofinantarii proiectelor finantate din fonduri europene, finantarii proiectelor inovative, de cercetare-dezvoltare, pentru mediu si ale tinerilor antreprenori acordate de institutiile de credit.
- Statul roman sustine accesul la finantare al IMM-urilor prin intermediul produselor de contragarantare oferite de FRC, fara transfer efectiv de fonduri de la bugetul public.
– In plus, prin mecanimsul de garantare-contragarantare, este posibila reducerea costului total cu finantarea. Astfel, suma totala pe care un beneficiar IMM o plateste la acordarea unui credit este diminuata datorita ajutorului de minimis obtinut sub forma scrisorii de contragarantare.
– Contragarantia reprezinta sprijinul acordat IMM-urilor de catre FRC – ca institutie financiara specializata a statului roman – care preia cea mai mare parte a riscului asumat de fondul de garantare in relatia sa cu institutia de credit/banca.
– Ajutorul de minimis se exprima ca echivalent subventie bruta al contragarantiei.
– Daca se produce riscul si un IMM nu returneaza imprumutul obtinut, obligatiile acestuia fata de institutia de credit se transfera garantorilor, proportional cu contributia acestora la sustinerea finantarii.
– Un IMM poate beneficia de ajutoare de minimis de maxim 200.000 euro, cumulat, in decursul a trei ani fiscali consecutivi, conform reglementarilor europene.
– Avantajele contragarantiei pe tot lantul de la beneficiar la institutiile financiar bancare:
- sustine calitatea portofoliilor de credite ale sistemului bancar si ale garantorilor
- permite reducerea costurilor cu finantarea pentru antreprenori
- sprijina mediul de afaceri prin utilizarea facilitatilor acquis-ului comunitar in domeniul ajutorului de stat.