FRC s-a infiintat in plina criza economica globala, prin lege. Comisia Europeana si BERD au sustinut – printr-un memorandum comun cu guvernul Romaniei – necesitatea sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii, puternic afectate de caderea pietelor locale, regionale/ internationale.
Actionarii FRC sunt Statul roman (68%) si Fundatia Post-Privatizare (32%).
Garantarea si contragarantarea sprijina intermedierea financiara si joaca un rol important in facilitarea accesului la finantare al companiilor si al populatiei care nu dispun de capital.
Mecanismul de garantare si contragarantare este esential pentru mentinerea si dezvoltarea mediului de afaceri prin preluarea riscului de garantare/contragarantare, mai ales in perioadele marcate de incertitudine cand piata financiara se contracta, dar si in etapele post-criza.
Incepand cu anul 2010, FRC este membru al Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare (AECM) prin intermediul careia beneficiaza de :
- expertiza membrilor afiliati, a partenerilor institutionali si observatorilor acreditati in ceea ce priveste finantarea IMM-urilor
- schimbul de bune practici/ formare profesionala specifica pentru institutiile de garantare/ contragarantare
- cresterea constientizarii prin promovarea la nivelul institutiilor si organismelor europene a beneficiilor instrumentelor si mecanismelor financiare pentru sustinerea accesului la finantare a IMM-urilor
- participarea la procesul de consultare si dialog pe teme si subiecte relevante la nivel european : politicile de sustinere a mediului de afaceri/ intreprinderi mici si mijlocii, instrumentele financiare utilizate in stransa legatura cu programele UE, etc.
- rezultatele consolidate ale studiilor si analizelor privind rolul instrumentelor de garantare si contragarantare in dezvoltarea sistemului antreprenorial si al efectelor pozitive generate in economie.
In Romania, de la infiintarea FRC si pana in prezent, efectul de levier al mecanismului de garantare-contragarantare in economie are urmatoarea reprezentare :