ro    en 
start
Evenimente
Loading

Conferinta AECM

7-9 iunie 2012


Organizarea Adunarii Generale Anuale a Asociatiei Europene a Societatilor de Garantare Mutuala (AECM) la Bucuresti, in perioada 7-9 iunie 2012, a fost pentru membrii Asociatiei, pe de o parte, un remarcabil prilej de a dezbate bilantul, bugetul, estimarile si proiectele viitoare, provocarile finantarii cu care se confrunta IMM, dar si, pe de alta parte, o oportunitate de a cunoaste Romania.


„Acest eveniment ne ofera posibilitatea sa aniversam 20 de ani, dar si sa aratam ca AECM a continuat sa sustina in perioada crizei accesul la finantare al IMM, care intampina dificultati in toate Statele Membre ale Uniunii Europene din cauza persistentei decalajelor de piata, provocate in special de faptul ca sectorul bancar considera ca IMM prezinta riscuri relativ ridicate. La finalul anului trecut, membrii AECM aveau un portofoliu de aproape 80 de miliarde euro, reprezentand aproximativ 140 miliarde euro in credite accesate, ajungand la 2,7 milioane IMM, adica 12% din totalul companiilor din UE”, a declarat Jose Fernando Figueiredo, Presedintele AECM, la Adunarea Generala Anuala, organizata la Bucuresti, cu tema „Cresterea economica sustenabila – Provocari Viitoare pentru Schemele de Garantare“.


Presedintele AECM a multumit gazdelor – cele patru fonduri din Romania, membre ale AECM: Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati (FRGC) si Fondul Roman de Contragarantare (FRC) – si a anuntat ca in cadrul seminarului organizat la Bucuresti au fost marcati 20 de ani de activitate ai AECM si s-au pus bazele extinderii asociatiei la nivel global prin acceptarea adeziunii fondului de garantare din Moscova.


Prezent la eveniment, Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, a declarat ca dezvoltarea activitatii institutiilor de garantare are avantajul de a reduce riscurile asumate de investitori – „Sunt sigur ca fondurile de garantare din Romania vor avea parte de provocari in perioada urmatoare, mai ales din cauza contextului economic actual. La nivelul MECMA, preocuparea principala o constituie sustinerea relansarii economice, fiind lansati deja opt mari poli de crestere care pot prezenta interes atat pentru investitorii romani cat si pentru cei straini”.
Lucian Isar a precizat totodata, ca ministerul pe care il reprezinta apreciaza rolul deosebit de important al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM si al Fondului Roman de Contragarantare, atat la momentul actual, cat si in perioada urmatoare.


Prezent, de asemenea, la seminarul AECM, Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a aratat ca interventia fondurilor de garantare este esentiala daca se doreste o dezvoltare economica sustenabila si inclusiva.


Presedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, a aratat ca misiunea AECM si a fondurilor de garantare in general, in lume, nu doar in Europa, este de a permite IMM intr-o masura cat mai mare si mai dinamica accesul la finantare – „Accesul la finantare este scopul esential, vital al fondurilor de garantare si al AECM, care sper cat de curand sa devina o asociatie mondiala. Dincolo de particularitatile pe care nu doar ca le avem, dar trebuie sa le respectam, fondurile de garantare au doua elemente esentiale: interesele si produsele noastre sunt puse in slujba IMM din toata lumea ca element esential al dezvoltarii sustenabile si, al doilea element, produsele noastre au un efect pe care alte produse financiare nu il au, si anume efectul de multiplicare”.


Presedintele Fondului Roman de Contragarantare, Ioan Hidegcuti, a multumit membrilor AECM pentru ca au spus „da” intrarii FRC in Asociatie mai devreme de la un an de la infiintare si a subliniat importanta AECM „in vremuri atat de putin predictibile”.
„Anul 2012, din pacate si din foarte multe motive, nu este un an al redeschiderii apetitului pentru finantarea IMM. Complicatiile pe care le-a nascut si le naste in continuare criza, elementele majore care determina comportamentul bancilor in piata si mai ales reglementarile din Basel III, si nu numai, sunt teme foarte complicate, pe care bancile in mod obiectiv inca nu au reusit sa le solutioneze in propriile mecanisme si cu consecinte in piata”, a spus Presedintele FRC.


Veronica Toncea, Director General al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a aratat ca prezenta membrilor AECM in Romania este dovada importantei pe care Asociatia o acorda schimbului de experienta si bune practici, iar organizarea acestui eveniment in Romania – o dovada a sprijinului pe care organizatia o acorda membrilor si, bineinteles, institutiilor din Romania. Reprezentanta FGCR a aratat ca seminarul organizat la Bucuresti este un prilej pentru membrii AECD de a discuta problemele cu care se confrunta, de a incerca sa gaseasca solutii de lansare a unor noi teme de dezbatere.
„Cei 20 de ani de activitate ai AECM sunt 20 de ani in slujba intreprinderilor mici si mijlocii si dati-mi voie sa imi exprim totala admiratie fata de eforturile pe care IMM le fac pentru crearea clasei de mijloc. In perioada de criza au fost greu lovite, dar prin flexibilitate si suplete au dovedit o apreciabila capacitate de adaptare la mediul economic tot mai dificil in care isi desfasoara activitatea. Existenta sistemelor de garantare a sustinut eforturile acestora, a dat consistenta finantarii bancare si a pus in valoare cu resurse putine efecte de antrenare a economiei din statele care au adoptat si implementat acest mecanism”, a spus Directorul General al FGCR.


Sorin Coclitu, Presedintele Fondului Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati (FRGC), fond romanesc ce are aceeasi varsta cu AECM, a aratat ca Guvernul Romaniei elabora in urma cu 20 de ani o hotarare prin care se pregateau „masuri de garantare a creditelor pentru sprijinirea intreprinzatorilor privati”.
„Am pastrat aceasta caracteristica de la infiintare. Pe langa IMM, si intreprinzatorii privati care nu au suficiente garantii pot apela la serviciile FRGC”, a amintit Sorin Coclitu.


Florin Pogonaru, Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca traim „intr-o lume a lebedei negre”, in care fondurile de garantare sunt o solutie in cazul in care „inca o lebada neagra ar putea veni peste noapte”. Presedintele AOAR a declarat ca mediul de afaceri este supus unor tensiuni majore, doua tipuri de contagiuni care risca sa afecteze Romania – pe de o parte, cea de a fugi de la o banca la alta si, cea de-a doua, de a fugi de la o tara la alta in cautarea unei regiuni mai sigure. Florin Pogonaru a declarat ca „fuga greaca” nu a afectat Romania datorita masurilor luate de BNR, dar nu putem evita „contagiunea austriaca”, care se refera la tarile care (ca urmare a bancilor cu capital austriac) depind de deciziile luate de banca centrala a Austriei.


Gunnar Mai, Şeful Programului pentru Competitivitate si Inovatie (CIP) si al Fondului de Garantare pentru IMM (SMEG) din cadrul Fondul European de Investitii (EIF) a aratat ca, in perioada crizei, cererea de finantare a crescut.
„Traim momente intense, bugetele de stat sunt nesigure. Anul trecut am avut cereri foarte mari pentru finantari din cauza crizei”, a spus Gunnar Mai.


Remi Charrier, seful departamentului de dezvoltare din cadrul EIF, a aratat ca produsele fondului sunt intr-o continua adaptare pentru a raspunde nevoilor IMM. In prezent sunt in lucru mai multe programe de garantare supuse aprobarii Comisiei Europene: FP7 – RSI Extension (din 2013), Cosme, Horizon 2020 – RSI2, Erasmus for All (program de imprumuturi pentru studenti) si Creative Europe (program pentru sustinerea activitatilor culturale).


In Romania, indatorarea IMM a crescut usor in ultimii ani – „o evolutie ordonata”, spune Ion Dragulin, Directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR. Ca tendinta, asistam la o concentrare a debitorilor – numarul IMM care folosesc creditarea s-a redus. Totodata, standardele de creditare s-au inasprit semnificativ, contribuind la o cerere mai scazuta a cererii de credite din partea IMM. De asemenea, s-au inregistrat o scadere a scadentei creditelor si o schimbare a destinatiei – catre trezorerie si stocuri.
„Calitatea activelor bancare din creditarea IMM ramane o provocare pentru managementul riscului, iar riscul de creditare in valuta e mai mare”, a aratat Ion Dragulin.


Reprezentantul BNR a aratat ca performanta IMM difera in functie de garantii – „IMM cu colateral de la fondurile de garantare isi onoreaza mai bine serviciul datoriei la credite, comparativ cu IMM cu colateral imobiliar. Deci au o performanta mai buna”.


In cadrul seminarului, AECM a analizat si provocarile viitoare pentru sustenabilitatea institutiilor de garantare a creditelor pentru IMM, care va fi afectata de rezultanta a doua evolutii la nivelul UE: Basel III si noile programe de sustinere. In timp ce implementeaza acordul Basel III prin intermediul CRD IV, institutiile UE ar trebui sa se asigure ca este mentinut efectul pozitiv al garantiilor oferite de catre membrii AECM asupra cerintelor reglementate cu privire la capitalurile proprii.


 GALERIE FOTO



<< Inapoi la Evenimente